Case Study Archives - University of Hertfordshire

Refurbishment of the atrium, creating a social study space- Project completed in 2012

Project Manager

Turner & Townsend

Architect

Moses Cameron Williams (Concept)
The Barnard Partnership (Project)

Location

De Havilland Campus, Hatfield

Value

£1.9 Million

Programme

15 Weeks

This refurbishment for the University of Hertfordshire was the first in a massive redevelopment plan being launched by the University over the coming year. The atrium was identified as the heartbeat of the University and as such the pressure was on to get it right.

The installation turned an unheated transit area into a multi-purpose working, teaching and relaxation environment. A steel mezzanine floor tied into the existing concrete wall created an informal teaching area at first floor level. The floor was insulated and fitted with underfloor heating, with Interface floor tiles providing the finish. The mezzanine perimeter was protected by a bespoke glass balustrade designed to withstand a 1.5 Kn loading, finished with a polished oak handrail. Other ironmongery in the project included the Alite range by Allgood.

A bespoke oak staircase formed a central and unifying design feature. Glazed external walls were created from a Sapa aluminium and glass curtain walling system. This provided the required U Value together with a clean, crisp aesthetic that was echoed throughout the interior design scheme. The completed project delivered a high quality contemporary space for students to congregate as well as study. The £1.9m Design and Build contract required Pexhurst to work 24/7 throughout the summer to deliver the finished building ready for the autumn term in September.